Home » Elektro » Jak vybrat mikrovlnnou troubu

Jak vybrat mikrovlnnou troubu

Před koupí mikrovlnné trouby je potřeba se zamyslet, na co všechno ji budeme používat a jaké funkce od ní tedy požadujeme. Samozřejmě je také důležitý její vzhled a to, zda je chceme vestavěnou či volně stojící. Rozhodujících parametrů je spousta, zde je výčet několika z nich:
1.       Vnitřní kapacita
Kapacita se pohybuje od 13 do 45 litrů, v běžné domácnosti postačí asi 19 litrů objemu. Samozřejmě je tento údaj čistě individuální, podle toho, k čemu má sloužit. Pro přípravu pizzy nebo rozmrazení drůbeže je nejlepší začínat na 20 litrech.
S vnitřní kapacitou souvisí také průměr otočného talíře, který se pohybuje v rozmezí 24-40 cm. Pro běžné užívání postačí nejmenší velikost.
kuchyň z třešňového dřeva
2.       Příkon
Příkon ovlivňuje délku přípravy pokrmů. Čím je vyšší, tím bude pokrm dříve připraven. Pro běžné užívání postačí příkon 1000 W.
3.       Úrovně výkonu
Každá mikrovlnná trouba má několik úrovní, na kterých lze potraviny ohřívat. Čím vyšší úroveň bude, tím rychleji se pokrm ohřeje. Nejnižší úroveň potom slouží pro rozmrazování.
4.       Ovládání
Ovládání může být buď pomocí mechanických knoflíků nebo pomocí dotykového displeje.
5.       Otevírání dvířek
Dvířka se otevírají buď madlem nebo pomocí tlačítka, po jehož zmáčknutí se dvířka otevřou. Otevírání je pravé, levé, někdy také nahoru nebo dolů.
6.       Materiál
Svrchní materiál může být z plastu, nerezu či jejich kombinace. Materiál se odrazí na ceně, která je u plastů nižší a u nerezu vyšší.
tři hodiny na mikrovlnce
7.       Funkce
Kromě ohřívání a rozmrazování se mikrovlnka může používat také pro grilování, vaření v páře, pečení a s ním související funkce Crisp (pečení dokřupava). U některých modelů se pak můžeme setkat s automatickými programy. Zde se navolí hmotnost a typ připraveného pokrmu a trouba si vše ostatní stanoví sama. S funkcemi souvisí také dodatečné výrobky, které zefektivňují přípravu pokrmů. Například rošt, který se umístí na otočný talíř a umožní tak opékání potraviny z obou stran nebo speciální zapékací talíř, vhodný pro přípravu křupavého pečiva.